Schaamte

Dat was de kwestie die op tafel kwam.

Ik geef haar enige context bij vroeg-kinderlijk trauma en de sporen die dat trekt (waar schaamte er één van is) en zij vertelt hoezeer ’t haar verkrampt, klein doet voelen en haar leven op vele fronten belemmert.

Oké Koningin, wie van uw talenten kan hierbij helpen?” Samen bekijken we haar spelbord dat vol ligt met prachtige archetypen.

“Mja… de Zuiveraar/Heelmeester misschien? Ik denk trouwens ook dat ik niet zo stevig in mijn koningschap sta. Ik ben wel veel bewust bezig met mijn talenten, maar ik voel me er meer boven zweven dan met mijn voeten op de grond staan.”

Ik maak een kleine opstelling op de vloer met een troon, een kroon, de Ziel en leg de talenten Ontvanger en Dienaar erbij. We kijken er naar en dan geef ik haar de Zuiveraar/Heelmeester in handen, dat brengt al iets in beweging.

“Regeren, zelf mijn plek innemen is het juiste (zuivere) om te doen voel ik, maar ik ben zo moe en dat lijkt dan nóg een klus erbij…ik weet niet hoe ik bij m’n troon moet komen…”

We zitten rustig in het veld dat zich nu ontvouwt. En dan staat ze op, loopt naar de troon en gaat zitten. De Z/H legt ze achter zich op de vloer en ze sluit haar ogen.

“De Z/H is een enorme kracht in mijn rug, als een draak die richting geeft…”

Ik zie in haar energie dat ze kan zakken nu en als het ware weer in haar lichaam komt.

“Ik moet er zijn als Koningin om dit talent te kunnen laten zijn…als het er is kan ik Koningin zijn en als ik er ben kan de Z/H er zijn…we versterken elkaar… Nu voel ik…rust…en vertrouwen…ik kan dit, ik ben op weg en precies waar ik moet zijn op mijn pad. Alles is goed zoals het is.”

En daarmee sluiten we een intensieve sessie af. Terwijl we nog wat napraten en opruimen lacht ze dat het thema schaamte in de opstelling niet eens aan bod is geweest maar dat we ook niet alles tegelijk kunnen doen en dat dat dan wel een volgende keer komt.

“Was er sprake van schaamte toen je op je troon zat net?”

Die vraag komt in mij op als we al bij de voordeur staan. Ze kijkt me verwonderd aan. “Nee, als ik daar zit, verbonden met mijn Ziel en mijn talenten, speelt schaamte helemaal geen rol…”

En pas dan zijn we écht klaar met deze sessie.

Wil jij weten of zo’n sessie ook iets voor jou is?

Home » Blog » Schaamte